BejelentkezésSzavazás

Tanítanál a tanportal.hu virtuális tantermében?

Igen - 68.5%
Nem - 15.1%
Szeretnék, de még nem vagyok elég felkészült - 16.4%

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Kártyás fizetés szolgáltatója

Elfogadott kártyák:

magántanár kereső

tanfolyam kereső

diák kereső

A párban tanulás előnyei

A párban tanulás ősi, jól bevált módszer. A megszerzett információk tartalma csupán ismeret, amely még nem jelent tudást.

Az ismeretek gyakorlati alkalmazása többféle gondolkodási mechanizmust igénylő kognitív folyamat. Fontos, hogy az ismereteinket alkalmazzuk, hogy mind mélyebb tudássá alakítsuk. Az ismeretek alkalmazásának egyik nagyon fontos "lépcsőfoka" a megszerzett ismeret megbeszélése, megvitatása, mert ezáltal kijavíthatjuk a hibákat, pótolhatjuk a hiányosságokat, így  elősegítjük a bevésést a tudatunkba. Az ismeretek közös alkalmazása, a közös feladatmegoldások, az ismeretek gyakorlatban való kipróbálása, (pl. kisérlet, mintadarab elkészítése, stb) gyorsabban, eredményesebben vezetnek el a tudás megszerzéséhez. A tanulótárssal való együttműködés fejleszti a kooperációs, kommunikációs képességet és a toleranciát is. Lehet állandó, vagy alkalmi tanulótársat keresni.

Célszerű az új ismeretszerzésre, rögzítésre, rendszerezésre és értékelésre is társat keresni, akivel jól lehet együttműködni. Választhatunk rokonszervi alapon, véletlenszerűen, vagy tudatosan is (tanárunk javaslatára, vagy ismerőseink közül). Kiválasztásnál legfontosabb szempont, a 'hozzáállás'. Mit akarok én, hogyan képzelem én, és a másik fél ugyanezt akarja-e. Egyformán kell komolyan venni a munkát. Ezt a legnehezebb eltalálni, de ha sikerül, akkor nem lehet hátránya a párban tanulásnak, csak előnyei. Fontos a szemlélet, az érdeklődési kör, a dolgok, problémák megközelítésének módjai is. Adódhatnak itt eltérések a tanulótársat illetőleg, de ezek akár pozitívan is hathatnak a közös munka során. A tanulótársak ösztönzik, kiegészítik, fejlesztik egymást, esetleg egy egészséges versenyszellem kialakítására is ösztönzik párjukat. A magántanároktól szerzett ismereteket gyakorolni, alkalmazni kell, hogy egyre mélyebb tudás legyen belőle, ezért mindenkinek ajánlott egy jó tanulótárs.

A kapcsolattartásban nagyon fontos szerepe van az internet által biztosított kommunikációs lehetőségeknek. A világhálón vitáskedvű "hálópolgárokat" is találhatunk, ha kedvünk támad egy kis eszmecserére az ismeretszerzés útján. Feltétel: a XXI. században ismerjük és tudjunk élni a számítógép nyújtotta lehetőségekkel.


<< Vissza
2011-2016 © tanportal.hu