BejelentkezésSzavazás

Tanítanál a tanportal.hu virtuális tantermében?

Igen - 68.5%
Nem - 15.1%
Szeretnék, de még nem vagyok elég felkészült - 16.4%

Kártyás fizetés szolgáltatója:

Kártyás fizetés szolgáltatója

Elfogadott kártyák:

magántanár kereső

tanfolyam kereső

diák kereső

Humán tárgyak oktatása online? Igen!

A nyelvek internetes oktatása ma már egyre népszerűbb, és sokak által kedvelt tanítási-tanulási forma. Azonban nem csak a nyelvoktatás képzelhető el online úton, hanem szinte az összes tárgy tanítható így. A mai modern eszközök alkalmazása mellett senkinek sem kell attól tartania, hogy ha a tanulás online formáját választja, felszínesebb, kevésbé hatékony oktatásban részesül.

Először lássuk tömören, hogy melyek a legfőbb előnyei az online oktatásnak:

-    időtakarékosan és kényelmes keretek között tanulhatunk
-    rugalmas, hiszen igazodik a saját időbeosztásunkhoz
-    könnyedén elérhető az elfoglalt, esetleg mozgásukban korlátozott emberek számára is
-    lehetőség van távolabb élő oktató választására, hiszen nem szükséges hozzá személyes találkozó
-    egyénileg is tanulhatunk, vagy akár a csoportos oktatás előnyeit is élvezhetjük már az Internet által
-    magas színvonalú, kedvező árú oktatásiforma

Az online oktatáshoz mindössze internetkapcsolatra, headset-re és egy, az online kommunikációt lehetővé tévő programra (pl.: Skype) van szükség. Ha nincs ilyenünk, akkor sem kell megijedni, hiszen e programok többsége pár perc alatt ingyen és egyszerűen letölthetők az Internetről. Így nem kell lemondani sem a képi, sem a szóbeli oktatás előnyeiről. Ezután már csak időpont egyeztetésre van szükség a kiválasztott tanárral, és kezdődhet is a tanulás! A tanóra megkezdése előtt ajánlatos tisztáznunk azt, hogy mi a célunk, mit szeretnénk elérni az online órák során. Honnan, hová szeretnénk eljutni. Ez lehet ötös érettségi magyarból, sikeres pótvizsga, felvételi, vagy akár folyamatos jó eredmények szerzése az iskolában az adott tantárgyból.

Talán sokan nem is gondolják, hogy a humán tárgyakat különösen hatékonyan lehet az Internet segítségével oktatni. A szóbeli kommunikációra ugyan úgy lehetőség van, viszont az órákat sokkal színesebbé lehet tenni. Egy-egy online óra sokkal gördülékenyebb és élvezetesebb lehet a hagyományoshoz képest. A legszerencsésebb, ha az oktató ki tudja használni a virtualitás nyújtotta óriási lehetőségeket. Többek között könnyedén és nagyon eredményesen alkalmazhatóak a tanár által előre megszerkesztett táblázatok, képek, összefoglaló vázlatok.  Ezek használatával biztos, hogy sok diáknak szórakoztatóbbá válik a tanulás.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a humán tárgyak esetében is szükséges a bizonyos időközönkénti szintfelmérés, ellenőrzés. Ez azért fontos, hogy a tanár tisztában legyen a diák aktuális tudásával. Arra alapozva pedig össze tudja állítani az egyénre szabott tanmenetet. Hasznos, ha ezt a felosztást például havi bontásban a tanulónak is elküldi. Ez azért ajánlatos, mert így ő is tisztában lesz az elvárásokkal, és tud hozzájuk alkalmazkodni. Online órák során, tanárként kiemelten figyelni kell az ellenőrzésre, a megfelelő szigorra és következetességre. Fontos, hogy a tanuló kellően komolyan vegye, és ne higgye azt, hogy azért, mert nincs személyes kapcsolata a tanárral, az elvárások is kevesebbek.  Online oktatás során a házi feladatok elküldése e-mailen is lehetséges, így az órákon már csak meg kell beszélni a megoldásokat.

Itt az ideje, hogy ne csak a nyelvtanulásban, hanem az oktatás többi területén is éljünk az Internet nyújtotta lehetőségekkel! Ezzel időt és energiát takaríthatunk meg úgy, hogy nem kell lemondanunk a színvonalas oktatásról sem.


<< Vissza
2011-2016 © tanportal.hu